‘Berouwvolle dochters en jonge meisjes met kwade neigingen’

Op zondag 3 juni geeft historica Beatrix Baillieul in het klooster Terhagen een lezing over het Huis van Barmhartigheid. Dat is een opvanghuis van de Gentse Zusters van Liefde voor ex-prostituees, meisjes ‘in gevaar’ en werkloze dienstmeiden.

Ontdek de lotgevallen van Melanie, Pauline, Philomène en de 800 andere meisjes en jonge vrouwen die tussen 1844 en 1877 in het huis verbleven. Een verhaal over bittere armoede en rijke weldoensters, over ijverige religieuzen en boetedoening, over maatschappelijke rehabilitatie en vooroordelen.

Wanneer en waar?
zondag 3 juni om 10.30 uur

Klooster Terhagen, Molenaarsstraat 24, 9000 Gent
Na de lezing kan u genieten van een gratis drankje.

Hoe schrijf je in?
De lezing is gratis. We vragen om op voorhand in te schrijven:

Leuk extraatje
Voor 5€ kan u ter plaatse de publicatie van Beatrix Baillieul over het Huis van Barmhartigheid kopen. Dat is een speciaal themanummer Van Mensen & Dingen. Tijdschrift voor Volkscultuur in Vlaanderen.

Kan u niet naar de lezing komen, maar wenst u wel de publicatie te ontvangen? Stuur een mail naar info@erfgoed.zvl.org met uw naam en adresgegevens. We sturen u dan de publicatie met bijhorende betalingsuitnodiging (5€ + verzendkosten).

 

De ‘penitenten’ aan het werk in de wasserij van het Gentse Huis van Barmhartigheid waar ze ook kleren verstelden (Erfgoedhuis ZvL, Beeld & Geluid, A18)