VERHAAL – Audrey Hepburn als Zuster van Liefde

Wist je dat…

… de Hollywoodster Audrey Hepburn ooit een Zuster van Liefde was? Haar rol als Zuster Luke in de Hollywood kaskraker The Nun’s Story (1959) is immers gebaseerd op het leven van een echte Zuster van Liefde die in het Gentse moederklooster van de zusters heeft gewoond. De film vertelt het verhaal van een jonge zuster die worstelt met haar roeping en uiteindelijk het klooster verlaat.

De Amerikaanse release affiche van de film

The Nun’s Story is tot op vandaag een van de meest succesvolle Amerikaanse filmproducties ooit. Audrey Hepburn noemde het zelf haar lievelingsfilm.

Filmlocatie

De Amerikaanse regisseur Fred Zinnemann kwam in 1958 zelfs in het klooster op bezoek om te polsen of hij Terhagen mocht gebruiken als filmlocatie. Van dit bezoek is een gedetailleerd verslag bewaard in onze archieven.

Weigering

Uiteindelijk hebben de zusters geweigerd om aan de film mee te werken omdat ze vreesden voor hun reputatie en een dalend aantal roepingen. De film is uiteindelijk opgenomen in kloosters in Brugge en Doornik.

En de echte Zuster Luke?

De film en het gelijknamige boek zijn gebaseerd op het leven van de West-Vlaamse Marie Louise Habets die in 1905 in Egem werd geboren. Ze treedt als jonge vrouw in bij de Zusters van Liefde in Gent en legt daar in 1933 haar kloostergeloften af als zuster Xaverine. Haar grote droom is verpleegster-missionaris te worden in de tropen. Net als Sister Luke, wordt ze naar Belgisch Congo gestuurd en werkt ze daar in een hospitaal.

In 1939 keert ze terug naar België, maar ze kan niet meer aarden in het strenge kloosterregime. Tijdens de Tweede Wereldoorlog engageert ze zich ook in het Belgische verzet. Uiteindelijk gooit Marie-Louise Habets in 1944 haar kap over de haag omdat ze vond dat haar verzetsdaden niet langer te verenigen waren met haar leven als zuster. Ze gaat na de oorlog als vrijwillig verpleegster aan de slag in een vluchtelingenkamp van de Verenigde Naties. Daar ontmoet Habets haar levenspartner Kathryn Hulm, de latere schrijfster van het boek The Nun’s Story. Ze trok samen met haar naar Amerika.

Audrey Hepburn en Marie-Louise Habets (hieronder samen op de foto) bouwen tijdens de filmopnames een sterke vriendschapsband op. Wanneer Audrey later van haar paard valt en moet revalideren, vraagt ze uitdrukkelijk om verpleegd te worden door Habets, want “Marie-Louise is de beste verpleegster die ik ooit heb leren kennen.”

Marie-Louise Habets overlijdt in 1986 in de Verenigde Staten.

 

Audrey Hepburn met Marie-Louise Habets op de filmset. De twee werden vrienden.