ONTDEK – Biezekapel in ere hersteld

Er is een Gents monument in ere hersteld. De Biezekapel, in de gelijknamige straat, werd recent feestelijk ingewijd na renovatie. De kapel, waarvan de eerste sporen terugvoeren tot 1608, was altijd een belangrijke plek voor de Mariaverering in Gent. De moeite om een ommetje maken, als u op het Sint-Baafs­plein bent.

Meer dan 30 jaar

Onze zuster Lieve (80) – hieronder rechts – draagt al meer dan dertig jaar zorg voor het Mariabeeld en het kapelletje en heeft ook nu het gewaad laten schoonmaken en het beeld gewassen. “Het was nodig”, zegt ze. “Ze was redelijk vuil. Maar ik heb het met veel liefde gedaan. Ik heb een sterke band met deze plek.”

Zuster Lieve naast Ludo Collin, rector van de Sint-Baafskathedraal

 

Kogel teruggekaatst

Het Mariabeeld zelf dateert van 1936, maar de geschiedenis van de kapel reikt veel verder terug. Het eerste spoor leidt naar 1608, toen Jean-Baptiste de Rodoan, heer van Bieze, als overtuigd katholiek in een nis aan zijn gevel een stenen Mariabeeld liet plaatsen. Haar reputatie haalt de kapel uit een stadslegende. Op 21 juli 1633 zou een soldaat zijn voorbijgekomen die spotte met het beeld en er een kogel op zou hebben afgevuurd. De kogel zou op het beeld zijn afgeketst en de soldaat dodelijk hebben getroffen. Waar of niet, niemand die het weet, maar de kapel werd een belangrijke plek voor Mariaverering.

De barokke kapel werd gebouwd in 1762, toen het pand waarin de nis zat als seminarie in gebruik werd genomen, Tijdens de Franse bezetting werd het beeld weggehaald en de hele kapel zelfs dichtgemetseld.

Pas in 1931 werd de kapel na grondige restauratie weer ingewijd. Ze kwam onder de hoede van de Zusters van Liefde en werd opnieuw een drukbezochte plek voor mensen die bescherming nodig hadden of hun dankbaarheid wilden tonen. “Er kwamen vaak zieke mensen bidden. Er stonden ook vaak bloemen van mensen die uit het ziekenhuis waren ontslagen”, vertelt zuster Lieve.