BOEK – 175 jaar bloeiende zorg in Lokeren

Prijs: 18,5 euro, –

Mijn naam is Irène. Ik ben geboren op 6 juni 1882 en woon in Melle. Als ik twee jaar ben, merkt mijn omgeving op dat mijn ontwikkeling niet zo vlot verloopt. Mijn ouders hebben het niet zo breed. Op de leeftijd van vijf jaar word ik naar het Sint-Benedictusinstituut in Lokeren gestuurd. Ik ben op 5 januari 1887 het eerste meisje in dit ‘asiel’. Irène, Cornelia, Andrea, Lutgard, Wendy, Björn, Keanu… allen hebben ze en groot deel van hun kindertijd en jeugd op dezelfde plaats in Lokeren doorgebracht.

Dit boek gaat dieper in op de geschiedenis van de Zusters van Liefde en hun zorg voor meisjes met een verstandelijke beperking te Lokeren.

FullSizeRender (4)Het boek bevat een uitgebreide historische schets van de zorg voor deze meisjes. Dankzij heel wat uniek illustratiemateriaal krijgt de lezer een helder beeld van hoe het er in de 19de en eerste deel van de 20ste eeuw aan toeging in deze sector van de gezondheidszorg.

Uniek zijn ook de biografische reconstructies die zijn geschreven op basis van het vele en rijke archiefmateriaal dat de congregatie heeft bewaard. De dossiers en verslagen uit het verleden worden mensen van vlees en bloed. Aangrijpende verhalen van pijn, verdriet maar ook hoop worden kracht bijgezet dankzij een schat aan uniek fotomateriaal en historische afbeeldingen. De lezer ziet de evolutie van een ‘instituut voor krankzinnige jonge meisjes’ tot een moderne zorg- en onderwijsgroep onder de naam De Hagewinde. De reflecties over de toekomst zijn een waardige afsluiter voor dit unieke, interessante en prikkelende boek

 

  • Titel: 175 jaar Bloeiende zorg in Lokeren. De evolutie van de zorg door de Zusters van Liefde in woord en beeld
  • Auteur: Ben Wuyts, Tinneke Moyson, Marleen Laureys, Kaat Leeman en Bert Vanacker
  • Jaar van publicatie: 2012
  • Prijs: 18,5 euro (+ eventuele verzendingskosten)

Bestellen?

Contacteer ons:

Het Erfgoedhuis bewaart een exemplaar van dit boek in haar handbibliotheek. U kan het boek dus ook gratis komen lezen in de leeszaal.