BOEK – Zorg en wetenschap

In het pas verschenen boek “Zorg en wetenschap. Een geschiedenis van de Leuvense academische ziekenhuizen in de twintigste eeuw” schetst historicus Joris Vandendriessche het bijzondere verhaal van de vier campussen van UZ Leuven. In dit verhaal figureren ook onze zusters die tot in de jaren zestig instonden voor de huishouding én de verpleging op de ziekenhuiscampussen Sint-Rafaël, Sint-Barbara en Salve Mater.

Verpleegster Renée Cuypers herinnerde zich een bezoek aan Sint-Rafaël uit haar kindertijd. De rijzige gedaantes van de zusters, ‘witte geesten waarvan ik alleen hun gezicht en hun handen zag’, maakten een diepe indruk op haar. (Zorg en wetenschap, p. 12)

Ziekenzorg van de bestuurskamers tot het ziekbed

De Leuvense academische ziekenhuizen zijn uitgegroeid tot een symbool van medische spitstechnologie en topgeneeskunde. Dit boek schetst hun geschiedenis en belicht de ontwikkeling van vier campussen: Salve Mater in Lovenjoel, Sint-Barbara in Pellenberg, Sint-Rafaël en Sint-Pieters in het Leuvense stadscentrum, en Gasthuisberg net buiten de stad. Het volgt de evolutie van de Leuvense ziekenzorg van de bestuurskamers tot het ziekbed, vanaf de Eerste Wereldoorlog tot heden.

Die evolutie werd gekenmerkt door een buitengewone groei, waarachter een complex spel schuilging van kennisproductie, staatsvorming, ideologie en taalstrijd. De uitbouw van de Belgische welvaartstaat, de strijd om Leuven-Vlaams, de toename van medische specialisatie en de secularisering van de samenleving: het waren processen die om een voortdurende modernisering van het ziekenhuis vroegen. Artsen, verpleegkundigen én patiënten worstelden met die veranderende structuren. Dit boek brengt hun verhalen.

Auteur Joris Vandendriessche is postdoctoraal onderzoeker van het FWO Vlaanderen aan de Onderzoeksgroep Cultuurgeschiedenis vanaf 1750 van de KU Leuven.

  • Titel: Zorg en wetenschap. Een geschiedenis van de Leuvense academische ziekenhuizen in de twintigste eeuw. Universitaire Pers Leuven, 2019.
  • Auteur: Joris Vandendriessche
  • Aantal pagina’s: 304
  • Prijs: 59,50 euro (hardback) – 44,00 euro (e-book)

Bestellen?

U kan dit boek bestellen bij Leuven University Press en bij Standaard Boekhandel.

Het Erfgoedhuis bewaart ook een exemplaar in haar bibliotheek. Steeds welkom in onze leeszaal om het in te kijken.

Operatiezaal in Sint-Rafaëlziekenhuis (Leuven), ca 1960