COLLECTIE – De kleurenpiramide

Altijd al willen weten welk persoonlijkheidstype u bent of welke geheime karakterstoornissen u misschien heeft? Doe dan eens de kleurenpiramidetest van de Zwitserse psycholoog en danschoreograaf Max Pfister-Terpis (1889-1958). Vrijwilliger Lodewijk vond de test terug in de historische objectencollectie van de vroegere dienst voor studie- en beroepsoriëntering van onze zusters van Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn in Eeklo.

Hoe werkt de kleurenpiramidetest?

De piramidetest bestaat uit een afbeelding van een lege blokjespiramide die de testpersoon moet vullen met gekleurde vierkante papiersnippers. De testpersoon doet deze oefening zes keer en krijgt voor elke nieuwe piramide een begeleidende opdracht, zoals “Maak eerst een mooie piramide”, “Maak nu een lelijke piramide”, “Vul de piramide zoals je zelf wilt”, …

Een lege piramide
Voorbeelden van gevulde piramides

Persoonlijkheidsscores op basis van kleur en vorm

Na het invullen van de zes piramides krijgt de testpersoon bepaalde scores op basis van de kleuren die je hebt gebruikt of naargelang je de papiersnippers wel of niet symmetrisch hebt gelegd en geplakt. Veel rood duidt volgens deze test bijvoorbeeld op een extravert karakter en staat voor een gevoelige persoon, terwijl veel blauwe snippers wijzen op een rationele persoonlijkheid. Het gebruik van groen duidt op zelfzekerheid. Dergelijke personen hebben sterke relationele vaardigheden.  Kunstenaarszielen gebruiken dan weer overwegend donkerpaars. En wie de nationale kleuren in zijn of haar piramide verwerkt, houdt niet zo van individualiteit en wil “vluchten in de collectiviteit”. Kortom heel boeiend, maar vanuit wetenschappelijk oogpunt waarschijnlijk met een grote korrel zout te nemen 😉

De doos met papieren kleurensnippers

Lodewijk aan het werk

De kleurenpiramidetest behoort tot de historische objectencollectie van het Eeklose onderwijsinstituut Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn. Deze collectie wordt samen met het schoolarchief bewaard in het Erfgoedhuis. Sinds enkele weken is onze vrijwilliger Lodewijk ijverig bezig met het beschrijven van de collectie. Hij neemt van elk object een foto. Nadien krijgt het een nummer en vult Lodewijk een beschrijvingsfiche in. De fiches worden ingevoerd en online ter beschikking via Erfgoedinzicht, zoals recent ook gebeurde voor onze lesplatencollectie.

Lodewijk aan het werk
Acrobatische toeren voor de perfecte foto