Erfgoed en welzijn

Welzijn en gastvrijheid zitten in het DNA van het Erfgoedhuis Zusters van Liefde J.M.
De afgelopen jaren bouwde het Erfgoedhuis een werking uit die erfgoed en welzijn verbindt.
In deze projecten konden kinderen en (jong)volwassenen zich laten inspireren door de bijzondere collectie van het Erfgoedhuis. Deze veilige omgeving gaf hen de kans om geïnspireerd door de voorwerpen hun eigen verhaal op hun manier te vertellen.

Een voorbeeld is het project ‘Op verhaal komen met kloosterspullen‘ in samenwerking met Bart De Nil (toen FARO) in 2018 en 2019. Het Erfgoedhuis creëerde toen een warme, inspirerende plek voor volwassenen met psychische kwetsbaarheid. Tijdens een meerdaags traject werden ze ‘ondergedompeld’ in de rijke collectie en verhalen van de Zusters van Liefde, en vonden hierin inspiratie om hun eigen verhaal vorm te geven. Lees meer hierover via deze link.

Het tweede project, ‘Kapers op Kunst‘, bouwde verder op deze ervaring en leidde tot een samenwerking tussen het Erfgoedhuis en De Kaap, een afdeling voor behandeling van kinderen en jongeren met een psychiatrische problematiek, die deel uitmaakt van het psychiatrisch centrum Karus te Melle. Dit project richtte zich specifiek op kinderen van zes tot twaalf jaar. De reis begon voor hen vertrouwd, in hun leefgroep, met een kennismaking met de erfgoedmedewerkers. Zij hadden een koffer vol erfgoedobjecten bij om de verbeelding van de kinderen te prikkelen en hen nieuwsgierig te maken naar wat komen zou.

Daarna kwamen de kinderen acht opeenvolgende namiddagen met hun begeleiders langs in het Erfgoedhuis.  Samen met de Erfgoedmedewerkers en kunstenares Emilie Lauwers ontdekten ze de magie van de plek, wandelden door de vele gangen, openden kasten vol voorwerpen en luisterden naar de fascinerende verhalen die eraan verbonden waren. Vervolgens kozen de kinderen enkele objecten uit om zo hun eigen verhalen en creatieve projecten uit te denken. Hun fantasie kreeg alle ruimte, wat leidde tot uiteenlopende werkjes: stopmotion, filmpjes, fotoboeken, toneelstukjes, knutselprojecten en tekeningen.

De begeleiding was intens en 1-op-1, zodat elk kind zorg en aandacht kreeg om zijn of haar ideeën tot leven te brengen. Voor de kinderen van De Kaap bood ‘Kapers op Kunst’ een unieke kans om eigen maar nieuwe talenten te ontdekken, om even los te komen van hun dagelijkse context binnen de leefgroep, om op een andere manier verbinding te leggen met anderen,…  Het werd een verrijkende ervaring met een diepe betekenis op vele vlakken voor alle deelnemers.

Kapers op Kunst is een project ontwikkeld en ondersteund door ErfGoedVoelen. Dit is een driejarig onderzoeksproject naar de betekenis van en randvoorwaarden bij welzijnsgerichte cultureel-erfgoedinterventies.

Wens je graag meer te weten over Erfgoedvoelen, de projecten en de samenwerking met andere projectpartners zoals het Huis van Alijn en het Museum Dr. Guislain? 

Benieuwd naar het onderzoek en de betekenis van dit project voor de verschillende partners waaronder kinderen, de zorgsector en de erfgoedinstellingen?

Hier vind je het eindrapport