Even voorstellen: Evelien Vanden Berghe, de nieuwe directeur van het Erfgoedhuis Zusters van Liefde.

Een nieuw jaar betekende voor mij ook een nieuwe start op professioneel vlak. In januari begon ik in het Erfgoedhuis Zusters van Liefde JM in Gent, waar ik binnenkort Kaat Leeman als directeur opvolg.

Deze nieuwe stap combineert werkelijk alles wat ik interessant vind en jarenlang ervaring mee heb:
religieus erfgoed, beheer van een zorgcollectie én publieksprojecten die vertrekken vanuit welzijn en erfgoed.
Ik heb een master kunstwetenschappen en was ruim twintig jaar verbonden als adjunct-conservator aan het Brugse Sint-Janshospitaal en Museum Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie. Dit zijn twee middeleeuwse hospitalen met een actieve gemeenschap van Augustinessen die deel uitmaken van Musea Brugge.

In 2021 richtte ik Ontroerend Erfgoed op en bedacht concepten in kader van herbestemmingen en herinrichtingen van musea en religieuze erfgoedsites zoals abdijen en kloosters.

Het archief, dat duizenden beelden en documenten bevat, de uitgebreide bibliotheek en de vele voorwerpen vertellen het verhaal van meer dan tweehonderd jaar liefdadigheid van de Zusters van Liefde. Het bewaren van deze boeiende en rijke collectie is dan ook cruciaal en biedt een waaier van mogelijkheden om op een inspirerende en publieksvriendelijke manier het roerend, onroerend en immaterieel erfgoed van deze nog actieve congregatie te ontsluiten.
Ik kijk er dan ook heel erg naar uit om de projecten die Kaat in gang zette verder uit te bouwen zoals de initiatieven die welzijn en erfgoed verbinden, de restauratie en herinrichting van het Erfgoedhuis, de ontwikkeling van een publieksdepot en de verdere inventarisatie van het archief en de collectie. Dit doe ik samen met de enthousiaste groep vrijwilligers.