EXPO – Zusters in oorlog 15 februari – 29 augustus 2021

Van 15 februari tot 29 augustus 2021 kan u in KADOC in Leuven gaan kijken naar de tentoonstelling ‘Zusters in oorlog’.

De Tweede Wereldoorlog spaarde niets of niemand. Ook niet de nagenoeg vijftigduizend vrouwen die hadden gekozen voor een leven als zuster in een van de vele kloosters in België. Hun verhaal is nooit eerder verteld. Omdat oorlog een mannenzaak was, schijnbaar veraf van het onzichtbare bestaan van zusters verscholen achter hoge kloostermuren. En toch werd ook hun leven grondig overhoopgegooid. Hoe gingen kloosterzusters om met vernieling, pijn, honger en dood? Welke uitdagingen stelden zich in de scholen en zorginstellingen van de zusters? Bood het isolement van het klooster kansen voor verzet en clandestiene acties? Sympathiseerden sommige zusters met de nazi-ideologie? En hoe verhielden de zusters zich tot het Joodse drama dat zich voltrok?

Praktisch

  • Waar? KADOC-KU Leuven, Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven
  • Wanneer? Maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
    (Gesloten op zaterdag, op 4 en 5 april en op 13, 14, 23 en 24 mei)
  • Reservatie is niet verplicht, maar vanzelfsprekend gelden alle coronamaatregelen (mondmasker, handhygiëne en afstand houden).

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen KADOC-KU LeuvenCultureel erfgoed annuntiaten Heverlee en ons Erfgoedhuis. Met dank aan SONUMA.