AFGELOPEN – KARUS opent deuren voor Erfgoeddag 2019

Psychiatrisch centrum Karus (campus Melle) presenteert u voor Erfgoeddag 2019 in samenwerking met gemeente Melle en ons Erfgoedhuis een uitgebreid programma met een tentoonstelling, een workshop ‘object handling’  en een geleid bezoek aan het bekroonde Kanunnik Triest Plein.

Tentoonstelling (10-18 uur doorlopend)

De tentoonstelling “Hoe maakt u het?” toont hoe het leven er in een psychiatrisch ziekenhuis vroeger uitzag: hoe werden bewoners over de verschillende paviljoenen verdeeld, wanneer moest er gewerkt worden en wanneer was er tijd voor ontspanning, wat kregen de patiënten te eten, hoe verliep de opname? Al sinds 1908 ontfermen de Zusters van Liefde zich in Melle over het welzijn van mensen met psychische kwetsbaarheden. Deze tentoonstelling toont tal van objecten en foto’s uit onze collectie.

De “boterhammenkamer” waar een zuster met enkele helpsters dagelijks de boterhammen voor alle patiënten sneden, rond 1910.

Workshop ‘object handling’ (11 en 15 en 17 uur)

De workshops ‘object handling’ met erfgoedobjecten tonen hoe erfgoed en zorg hand in hand kunnen gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer mensen (museum)objecten kunnen aanraken en bestuderen, dit hun zintuigen en gevoelens stimuleert en ze zich beter gaan voelen. Het gemeentelijk museum heeft voor dit doel een aantal koffers samengesteld met museumobjecten, waar we op Erfgoeddag mee aan de slag gaan.

Wat is dit? Deelnemers aan een workshop ‘object handling’ buigen zich over een mysterieus object…

Kanunnik Triest Plein (14 en 16 uur)

Verder wordt het bekroonde Kanunnik Triest Plein (laureaat van de provinciale architectuurprijs en winnaar van de Henry van de Velde Award in de categorie Community Awards) opengesteld voor bezoek. Het voormalige paviljoen Sint-Jozef werd enkele jaren geleden gered van de sloop en omgevormd tot een open activiteitenzone voor zorgvragers, bezoekers en medewerkers. Architecten De Vylder Vinck Taillieu lichten hun visie op het gebouw toe aan de bezoekers.

Programma

  • 10 uur – 18 uur: doorlopend tentoonstelling en wandeling over het terrein
  • 11 uur: workshop met erfgoedobjecten
  • 14 uur: geleid bezoek aan het Kanunnik Triest Plein
  • 15 uur: workshop met erfgoedobjecten
  • 16 uur: geleid bezoek aan het Kanunnik Triest Plein
  • 17 uur: workshop met erfgoedobjecten

Locatie en tijdstip

  • zondag 28 april, van 10 uur tot 18 uur, op de
  • Campus KARUS in Melle, Caritasstraat 76, Melle
  • Aan de overkant van de straat is er een ruime parking.

Kostprijs

Alle activiteiten zijn gratis.