AFGELOPEN – ‘Zorg voor en door de zusters van Eeklo’ 2017

De kloostergemeenschap Maria-ten-Doorn te Eeklo opende op Erfgoeddag 2017 exclusief haar deuren. Je kon het klooster bezoeken en je leerde via een rondleiding en tentoonstelling meer over de zorg voor en door de Zusters van Liefde.

‘Zorg voor de Zusters van Liefde’

Als bezoeker kreeg je een unieke kijk op hoe de zorg voor de (gepensioneerde) zusters vandaag wordt georganiseerd. Zoals alle kloosters in Europa worden ook de Zusters van Liefde JM geconfronteerd met het verouderen van hun leden. Al in 1979 werd in de tuin van Maria-ten-Doorn een nieuw klooster gebouwd met specifieke accommodatie voor de opvang van oudere zusters. Momenteel verblijven hier 12 zusters die dag en nacht op verzorging kunnen rekenen.

‘Zorg door de Zusters van Liefde’

Daarnaast stond de expo ook stil bij de zorg- en onderwijsinitiatieven die de zusters zelf in Eeklo hebben opgebouwd. 185 jaar geleden openden de Zusters van Liefde in Eeklo een lagere school en pensionaat. In de loop der jaren kwamen er  talrijke afdelingen en studierichtingen bij. Zo groeide het instituut uit tot het huidige College-ten-Doorn met meer dan 3000 leerlingen. De tentoonstelling zoomde onder andere in op de voedselvoorziening, opvang van vluchtelingen en verzorgen van soldaten en gewonden tijdens de beide wereldoorlogen.

Meer info?

Contacteer kloosterverantwoordelijke Cindy Humblé via cindy.humble@outlook.com.

A341-BEL-Eeklo-26b
Sluikslachting in de tuin van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn tijdens WO II.