Update renovatiewerken

februari 2024

De ramen aan de kant van de Brandweerstraat zijn vervangen. Binnen werden, voor de halfronde vensters, extra ramen met dubbel glas geplaatst.
Als alles verder goed verloopt kunnen we begin maart terug aan de slag in de lokalen en burelen van het Erfgoedhuis.
Ingang Brandweerstraat met gerestaureerd bovenvenster.
Gerestaureerd metalen venster boven met binnen voorzetraam.
Gerestaureerd metalen venster buiten op verdieping met binnenvoorzetraam.

oktober 2023

De funderingswerken aan de woonst van de abdis, hoekhuis Molenaarsstraat, zitten in de afwerkingsfase. Tot op een diepte van 15 meter werd gesondeerd om het gebouw te stabiliseren.
In de gevel van de Brandweerstraat zijn alle metalen halfronde ramen uitgenomen. Deze worden hersteld en waar nodig vernieuwd. Sommige vensters die vergroot werden worden terug dichtgemetseld zoals in de oorspronkelijke staat.
fundering huis van de abdis
fundering huis van de abdis
reconstructie oorspronkelijke raamopeningen
juli 2023
Met de werken aan de ramen in het vooruitzicht hebben we een deel van het archief ontruimd. Bijna 900 dozen of 120 lopende meter archief werden door onze 2 jobstudenten gelabeld voor de verhuis, op paletten geplaatst en gefixeerd met plastiek film.
Gelukkig was de immer behulpzame ploeg van de provincie Oost-Vlaanderen terug bereid om dit deel van onze collectie onderdak te bieden in het Provinciale Erfgoeddepot te Ename (Erfgoeddepot (oost-vlaanderen.be)). Het archief moet wel eerst een anoxiebehandeling ondergaan, waarna het in het depot zal geplaatst worden.
Een anoxiebehandeling is een zeer efficiënte methode om ongedierte in erfgoedcollecties te bestrijden. Deze methode doodt het ongedierte 100% in al zijn stadia en kan het erfgoed zelf geen schade toebrengen. (Infofiche anoxiebehandeling Ename.pdf (oost-vlaanderen.be)
Het archief kan kosteloos in het depot blijven tot de werken aan de ramen voorbij zijn.
Dank u Provincie Oost-Vlaanderen!
Onze jobstudenten die instonden voor het inpakwerk.
Lege gangen in het Erfgoedhuis.
En ook de technische dienst van Tabor steekt een handje toe.
Het anoxielokaal van het Erfgoeddepot te Ename.
De paletten met het overgebrachte archief van het Erfgoedhuis inde anoxiekamer.
Luchtdichte deur van de anoxiekamer.