Van kapel tot open leercentrum

Het hoofdgebouw van het Guldensporencollege in Kortrijk is gerenoveerd. Er is twee jaar aan gewerkt. Het pareltje van de renovatie is de historische kapel die werd omgevormd tot open leercentrum.

Oud en nieuw samen

Het hoofdgebouw van het Guldensporencollege aan het Plein in Kortrijk is een boeiende locatie geworden, omdat oud en nieuw er samengaan. Historische parketvloeren, trappen en binnendeuren werden behouden, ook het meubilair van de beroemde Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene werd opnieuw in het interieur geïntegreerd, maar voor de rest onderging het gebouw een gedaanteverwisseling. Het eindresultaat is 33 gerenoveerde les- en studielokalen, die helemaal passen in 2018. Bekijk hieronder de reportage van Focus WTV.

Engelenkapel

In de historische kapel komt een open leercentrum. Het is misschien wel een van de mooiste locaties van Kortrijk geworden. De Engelenkapel, zo wordt de plaats genoemd die een haast bovenaardse schoonheid uitademt. Het is ook een verwijzing naar de vroegere naam van de plaats: Onze-Lieve-Vrouw Ter Engelenschool, of ’t Fort in de volksmond.

De renovatie heeft meer dan 9 miljoen euro gekost. Maar op deze manier is het gebouw wel klaar voor de toekomst en voldoet het aan de nieuwe milieunormen en is het een stuk duurzamer geworden. Het Guldensporencollege Plein, zoals het vroegere Fort nu wordt genoemd, maakt onderdeel van de nieuw gefuseerde scholengroep Damast met 5 vestigingen in Kortrijk, 1 in Harelbeke en 1 in Gullegem.